Iz nacionalnih parkova
i parkova prirode u Hrvatskoj
u proteklih 19 godina uklonjeno
je preko 15 000 auto olupina
U akcijama je sudjelovalo
500 profesionalaca, 50 tvrtki
35 medijskih kuća
i 200 volontera.

Vrijeme, svirka i olupine

Čelisti, Stjepan Hauser i Luka Šulić, uklanjaju olupinu prije koncerta
Čelisti, Stjepan Hauser i Luka Šulić, uklanjaju olupinu prije koncerta
Duocellos i manager Vidović poručuju: počistite otpad za sobom
Duocellos i manager Vidović poručuju: počistite otpad za sobom
Najmlađi članovi udruge \
Najmlađi članovi udruge "zelene stope" i svjetski poznati čelisti "doucellos"

Stjepan Hauser i Luka Šulić, popularni "2Cellos", sada su svjetski poznati čelisti. Nastupali su sa uglednim orkestrima i glazbenicima, na prestižnim natjecanjima i festivalima, u brojnim metroplama svijeta. Osvajali su vrijedna priznanja i nagrade. Njihova svirka na webu privlači milijune posjetitelja. Ne trebam dalje nabrajati - trebate ih čuti!

Prvi put smo njihovog managera Miroslava Vidovića kontaktirali prije godinu dana, da mladi glazbenici podrže akciju čišćenja auto-olupina u Hrvatskoj. U dogovoru sa njima on je načelno pristao čim se ukaže prilika. Godina je proletjela u nastupima i gostovanjima, ali nisu nas zaboravili. Jedan dan ponovno u Zagrebu i koncert naveče. Tokom dana se možemo naći!

Istrčali su sa probe, odvojili par minuta vremena da simboličnom gestom podrže akciju uklanjanja auto-olupina. Svjesni su oni da iza sjaja koncertnih dvorana i svih svjetskih metropola, uvijek negdje stoje olupine. Zasigurno ima važnih i manje važnih stvari, ali neke se moraju napraviti. I ovaj "fićek" je nekad bio važan: radniku, tvornici, trgovcima, valsniku... Jurio je "sto na sat"! A sada uklonjen iz prirode i obješen, strpljivo čeka da glazbenici istrče sa probe i gurnu ga u reciklažu.

Mladi i najmlađi članovi ekološke udruge imaju vremena i strpljenja za "fiću" i glazbenike. U bezbrižnim dječijim glavama već sazrijeva misao o tome što ih čeka sutra. U vrijeme kad se uništavaju države i propadaju imperiji. Dok se vojske naoružavaju i planiraju, a političari gledaju bez stava i misli u glavi. U času kada Zemlja, nakon 5125 godina završava veliki ciklus "petog sunca", a poslednji segmet od od  468 godina tame smjenjuje novo svjetlo. U trenutku kad se poslije 26000 godina izjednačila ravan našeg solarnog sistema sa ravni naše galaksije. Sve su to u datum i sat točno računali astronomi Maya, 2000 godina prije nove ere.  

Luka i Stjepan su otrčali natrag na probu. Večeras će svirati u "Lisinskom". Zvuk čela će načas prekriti slušatelje, dvoranu, grad, propalu proizvodnju, ekonomsku krizu, bogate i siromašne, nepravdu i ratove... Zvuk čela je njihova poruka i poziv svima. U trenutku kad i Zemlja, ljepotica galaksije, mijenja frekvenciju jer ovako više ne može!

Da li će to ljudi čuti...?