Iz nacionalnih parkova
i parkova prirode u Hrvatskoj
u proteklih 15 godina uklonjeno
je preko 15 000 auto olupina
U akcijama je sudjelovalo
500 profesionalaca, 50 tvrtki
35 medijskih kuća
i 200 volontera.

Vozite i Vi svoj 'bicikl'

Vožnja kroz prirodu, preko olupina
Vožnja kroz prirodu, preko olupina
Olupine ne možete sakriti
Olupine ne možete sakriti
I najboljima u terenskim vožnjama ovo ipak smeta
I najboljima u terenskim vožnjama ovo ipak smeta

Sutra  je  Svjetski dan zaštite okoliša . Što to zapravo znači? …Ništa!  Još jedan izmišljeni praznik i prilika da sporadičnim akcijama uspavamo savjest  zbog sustavnog decenijskog – sada stoljetnog – uništavanja okoliša.  Ukrasit ćemo taj dan “plemenitim” niš-koristi akcijama i nastavit po starom. Nećemo zbog toga mijenjati svoj život – ne pada nam na pamet. 

Da li je svaki naš angažman u tom pogledu  doista nemoguć?!  Da li je uopće naš angažman oko bilo čega nemoguć?  … Ne bi se baš reklo, čak i kada više sami u sebe ne vjerujemo.  Evo pogledajte mladog čovjeka koji je zbog nečega sjeo na bicikl, naučio voziti i nastavio trenirati 5 i više sati dnevno. Sada je on višestruki državni prvak u disciplini cross country te aktualni državni prvak u biciklističkom maratonu. Zove se  Filip Turk, član je BBK Šišmiš u Samoboru. Da je nekom rekao kako će od sve djece koja su naučila voziti bicikl, on biti najbolji i državni prvak – ko bi mu tad vjerovao? Danas to ne mora reći nikome jer prvi stiže na cilj u utrkama. Vjeruju to i oni koji bi rado bili na njegovom mjestu, a ima ih dosta takvih.  Treniraju li oni 5 i više sati  dnevno?  Neki  treniraju. Samo ne možemo svi biti prvi, možemo sjesti na bicikl i započeti trku. Bez svih drugih koji se utrkuju, ne bi ni on bio prvi. Dakle, nađite i Vi svoj “bicikl” – počnite vožnju, trenirajte!

Na dugim vožnjama kroz prirodu svašta ćete vidjeti i pronaći. Dopast će vam se. Okoliš Vam više neće biti apstraktna imenica. A zaštita okoliša neće za Vas  biti sporedni ukras u akciji koja traje samo jedan dan – ili tek koji sat prije prazničkog “ića i pića”.

Filip Tus je provozio dosta napornih i lijepih cross-staza  po Žumberku. Uz mnoge od tih staza ljudi su nabacali raznog otpada. Kod sela Kalje našao je auto-olupine.   Nekoliko fotografija je poslao  Žumberačkim poštarima koji uz redovni posao sami organiziraju akcije čiščenjana okoliša. Neće sav taj otpad nestati, ali  će ga biti manje. Nešto će se reciklirati. Poštar Miljenko Rešetar je to jednom predložio svojim kolegama i sad im je to običaj.  70  poštara  dosta toga napravi i očisti. Trebalo im je samo javiti. Trebalo je da Filip Turk prođe skrivenim stazama Žumberka.