Iz nacionalnih parkova
i parkova prirode u Hrvatskoj
u proteklih 19 godina uklonjeno
je preko 15 000 auto olupina
U akcijama je sudjelovalo
500 profesionalaca, 50 tvrtki
35 medijskih kuća
i 200 volontera.

Uklonjeno 1200 olupina sa Miljevačkog platoa 2004-10

Uspješno se nastavlja velika akcija Auto blica u suradnji sa zagrebačkom tvrtkom CIOS. Tako će naša zemlja dočekati turističku sezonu ljepša i privlačnija jer su ovaj put očišćeni prilazi Nacionalnom parku Krka.

Bila je to vjerojatno najneobičnija kolona automobila na svijetu. Kao da su se sami poredali za fotografiranje, gomila vozila naguranih jedna na drugo, neka su ležala na krovu onih ispod njih, a kolona je bila dugačka čak 150 metara. Jedino, nisu se mogla sama kretati. Čekala su pomoć specijalnog vozila koje će ih sprešati u kocku i odvesti tamo gdje im je i mjesto - u reciklažno dvorište. Riječ je, dakako, o automobilskim olupinama, a takvu su impozantnu i zastrašujuću kolonu limenog otpada djelatnici tvrtke C.I.O.S., osoblje nacionalnog parka i lokalno stanovništvo uspjeli  formirati  na Miljevačkom platou, pokraj Drniša, skupljajući krntije s prilaznih putova Nacionalnog parka Krka. Naša se akcija, dakle, zahuktala, a u nju se uključuje sve više organizacija, poduzeća, institucija i pojedinaca. Zahvaljujući tome smanjuje se broj divljih deponija i groblja otpisanih vozila kojih je bilo, i još ima, posvuda u našoj zemlji, čak i na zaštićenim područjima, u nacionalnim parkovima i parkovima prirode te u ostalim prirodnim i turističkim draguljima. Stručnjaci procjenjuju da bi Hrvatska mogla biti potpuno čista od automobilskog otpada za 2 do 3 godine ako bi se nastavilo ovakvim intenzivnim tempom. Stoga, da bi se čišćenje moglo što bolje i efikasnije organizirati, dragocjena pomoć naših čitatelja je u javljanju lokacija divljeg otpada. Do sada se naša akcija pokazala vrlo uspješnom pa je više stotina olupina, od automobila do bagera, zauvijek uklonjeno i reciklirano.

Posebno raduje činjenica da skrštenih ruku ne sjede ni tamo gdje je teren već očišćen. Tako su, primjerice, na Dugom otoku pronašli još olupina pa će i one završiti u reciklaži. Našoj akciji na putu se našao i Velebit, prekrasna planina koja također nije pošteđena rugla kao što su odbačeni i otpisani kosturi automobila. Već sada je posve jasno: naša će zemlja zahvaljujući akciji Auto blica ovu turističku sezonu dočekati ljepša i čišća nego prijašnjih godina, bar kada je riječ o automobilskom otpadu.

Velikoj 40-tonskoj preši trebat će 3 do 4 dana da pretvori u kocke svu gomilu automobila skupljenu u okolici Nacionalnog parka Krka.
 

I Konvoj vozi s nama

U emisiju Konvoj Drugog programa Hrvatskog radija, koja se također uključila u našu akciju,utorkom od 9 do 12 sati javljaju se vozači kamiona iteških vozila i izvješćuju o lokacijama napuštenih automobila koje uoče na svojim krstarenjima. Vozača koji javi najviše podataka o krntijama čeka lijepa nagrada - pretplata na Auto blic.

Zovite dežurne!
Ako ste negdje uočili auto olupinu, ako znate za neki divlji deponij, javite to na dežurne telefone naše akcije, u redakciju Auto blica na broj 01/3642-852 ili u C.I.O.S. na broj 01/3491-413.