Iz nacionalnih parkova
i parkova prirode u Hrvatskoj
u proteklih 15 godina uklonjeno
je preko 15 000 auto olupina
U akcijama je sudjelovalo
500 profesionalaca, 50 tvrtki
35 medijskih kuća
i 200 volontera.

Smeće kao smisao života !

Deponij baliranog smeća kilometar od vodocrpilišta - Varaždin
Deponij baliranog smeća kilometar od vodocrpilišta - Varaždin
Balirani otpad otvorenog tipa, nema opasnosti od trovanja kišnice, tla i podzemnih izvora pitke vode
Balirani otpad otvorenog tipa, nema opasnosti od trovanja kišnice, tla i podzemnih izvora pitke vode
Balirani otpad, nema opasnosti od smrada, isparavanja toksičnih plinova, kancerogenih dimova, širenja zaraznih bolesti
Balirani otpad, nema opasnosti od smrada, isparavanja toksičnih plinova, kancerogenih dimova, širenja zaraznih bolesti
Ekolog amater koji ne vjeruje stručnjacima
Ekolog amater koji ne vjeruje stručnjacima

Romeo Ibrišević

 

Domovine sin…

Najmilija pjesmica iz djetinjstva bila mi je Zeko i potočič,  te ona o Varaždincu koji uporno tvrdi da je domovine sin.

... Ovu pjesmicu s Varaždinecem nisam baš razumio, ali pjevao sam iz svega glasa. Djelovala je uvjerljivo. Kao da takav lik stvarno postoji tu među nama.

… Stihovi govore o Varaždincu kojem baš ništa ne ide po planu. … Nema u toj pjesmi ni riječ o razlozima takvome ponašanju glavnoga lika. Mislim, kit nije baš sav svoj, … Nije opak, nije zao, djeluje fin. Najvažnije je, kako govori refren, da je on domovine  sin.

Pa kakav je to lik,  nikada se nisam zapitao do jučer kada sam išao put Varaždina na barokne večeri. Ma ne bih ništa ni primijetio da me nije zapuhnuo neki odvratan vonj. ... I tada se sjetim da me je takav miomiris   dočekao i prije pet godina na istom ovom mjestu.  Pa zar je moguće da je to ono isto  balirano smeće o kojem se pričalo kao o najgorem  primjeru neadekvatnog postupanja s otpadom u Hrvatskoj?

Pa, to je taj isti lik iz  pjesmice . Ne može biti greška. Pa, tko bi drugi ostavio 110 000 tona smeća nasred livade pred  gradom koji se diči kulturom. Pa, bi li mogao normalan čovjek gledati skoro deset godina u ovakav prizor? ... Sve što je počeo zahebao je. Ali glavno da je on domovine sin… Pjesnik je sve opjevao i prije sto godina... Znam da se kod nas stvari kreću od lošega na gore. Jučer sam prošao uz tu groznu gomilu, a danas čitam da je taj isti Varaždinec, (domovine sin) prijavio svoj grad za europsku prijestolnicu kulture. Ima i internet stranicu.  Ma lik se šali, mislim, pa cijeli svijet zna da nije čist u glavi. Svijet se okrenuo naglavačke, ne vjerujem da to stvarno piše: Varaždin je grad kandidat za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Pa tko će normalan doći u grad koji na ulazu ima 107 000 tona baliranog smeća?

Ja mislim da je taj “kit” iz pjesme kandidat za ludnicu, da budem sasvim jasan … u mjestu gdje živi i dan danas ima hrpu smeća koja je svakim danom sve veća - samo što o tome još nitko nije propjevao.

Nedaleko ove hrpe otpada je vodocrpilište i svi to znaju, ali i dalje veselo pjevaju: Ja sem Varaždinec, Varaždinec, domovine sin.

I  što sada reći?

 

Ako vam se ne sviđaju moje rime, prilažem tekst u prozi - piše ga gradski vijećnik barkoknog grada Varaždina, Željko Cecelja.  I ako ga pročitate do kraja neće vam biti do veselja. Tekst  nije novi, objavljen je već sto puta, ali je gomila smeća i dalje pokraj puta. Pisat će on još nebrojno puta - kad je u politici čovjek svašta guta.

 

link  na  tekst  : http://regionalni.com/aktualno/hrast-o-preblemu-smeca-gradonacelnik-zabija-glavu-u-pijesak-16264/

 

Hrast traži ostavku gradonačelnika Habuša

- Ni nepunih tjedan dana od sjednice Gradskoga vijeća obistinilo se upravo ono na što smo mi vijećnici Hrasta upozoravali. Gradonačelnik Habuš i gradska vlast uopće više ne mogu nadzirati proces rješavanja otpada, a Ministarstvo, sudeći prema onome što je objavljeno u Večernjem listu od ove subote, javno proziva našeg gradonačelnika Habuša, optužuje ga da obmanjuje građane i tvrdi da isti nije bio, a niti nije sposoban sam riješiti problem smeća - poručuje gradski vijećnik Željko Cecelja. 

Cecelja tvrdi da to sve upućuje na veliku krizu izvršne, a i predstavničke vlasti u Varaždinu, s obzirom da je na posljednjoj sjednici jasno bilo vidljivo neslaganje HNS-a i SDP-a oko ovog gorućeg pitanja za grad Varaždina. 

Obzirom na to, Hrast traži trenutačnu ostavku gradonačelnika Varaždina, Gorana Habuša jer, kako ističu, unatoč svim obećanjima i uvjeravanjima, nije uspio riješiti problem baliranog otpada, što je potvrdio i ministar Zmajlović, jer je oštetio gradski proračun za najmanje 35 milijuna kuna ne poštujući Odluku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz 2010. godine, prema kojoj je grad Varaždin trebao od Fonda dobiti 35 milijuna kuna za zbrinjavanje baliranog otpada u MBO-u i zato jer se koalicija HNS-a i SDP-a koja je pobijedila na izborima raspala na ovom, nažalost najvažnijem gradskom pitanju.   

- Naime, sve ove neupitne činjenice pokazuju da trenutna gradska izvršna vlast ne zna i ne može u sljedećem razdoblju riješiti ključne probleme grada Varaždina, a što je neophodno za bolji život građana Varaždina. Naš je prijedlog da Gradsko vijeće imenuje višestranačku skupinu koja će, nakon pregleda sve dokumentacije, otvoreno građanima reći tko je lagao i činio protuzakonita djela i koja bi mogla razgovarati s nadležnim ministarstvom i Vladom  Republike Hrvatske da se ovaj problem napokon riješi . poručuju i dodaju kako rasprava o proračunu u ovom trenutku nema smisla obzirom da bi otpad i POS mogli "pojesti" gotovo cijeli gradski proračun za iduću godinu - objašnjava Cecelja.  

Zato Hrast traži i da se hitno sazove posebna sjednica Gradskoga vijeća samo o problemu otpada pošto bi se prema najavama iz Vijećnice se na sjednici predviđenoj za 23. prosinca trebalo raspravljati samo o proračunu.

 

Zelene stope

Sakupljanje, odvoz i spremanje svakodnevnog otpada postalo je unosan posao na kojem neki zarađuju - a svi gube.  

Prije no što sutra napadnete one koji na tome zarađuju – pogledajte koliko ste smeća napravili i bacili danas.

Oni koji nisu Varaždinci neka suzdrže sažaljiv osmjeh pri pogledu na varaždinsko smeće. Zar vjerujete da Jakuševac u Zagrebu izgleda ljepše? Stanovnici Makarske razvoze smeće po cijeloj državi, jer više ne znaju  gdje bi ga bacili!?  

Što je Proračun?

Proračun je temeljni financijski dokument Grada u kojem su iskazani svi planirani godišnji prihodi i primici te rashodi i izdaci. On je sredstvo za ostvarenje potreba i volje građana našeg Grada raspoloživim sredstvima, način dokazivanja fiskalne odgovornosti gradske uprave te iskaz političkih ciljeva vlasti. Proračun se odnosi na fiskalnu godinu koja predstavlja razdoblje od 12 mjeseci - od 1. siječnja do 31. prosinca tekuće godine.

Zelene stope: Ako jedan grad nakon 8 godina potroši cijeli gradski poračun na spremanje odbačenog smeća – neko je stvarno lud, a takav život građana je van pameti!

 

Mišljenje stručnjaka:Baliranje je nova tehnologija ekološkog zbrinjavanja otpada koja u potpunosti nadilazi potrebu odlaganja neobrađenog otpada na deponij. Tehnologija baliranja koristi se za obradu komunalnog otpada, krutih ostataka industrijske i poljoprivredne proizvodnje te glomaznog otpada uz prethodni postupak usitnjavanja.

 

VRSTE UREĐAJA I MOGUĆNOSTI SANACIJE

Uređaji za baliranje mogu biti stacionarni i mobilni. Stacionarni su većeg kapaciteta i koriste se za redovito zbrinjavanje otpada u gradovima. Mobilni uređaji su manjeg kapaciteta i pogodni su za rješavanje problema s otpadom u manjim sredinama.Uređaji za baliranje pokazuju su se i kao vodeća tehnologija za sanaciju deponija. Stacionarna postrojenja koriste se za uklanjanje čitavih gradskih deponija, dok se mobilnim mašinama brzo i efikasno saniraju divlji deponiji, koji su obično razasuti po brojnim zabačenih lokacijama.

 

SKLADIŠTENJEBalirani otpad može se odlagati na uobičajena skladišta otvorenog tipa, pri čemu nema opasnosti od trovanja kišnice, tla i podzemnih izvora pitke vode, kao ni od smrada, isparavanja toksičnih plinova, samozapaljenja otpada i kancerogenih dimova, širenja zaraznih bolesti putem životinja koje se otpadom hrane, i ostalih posljedica uobičajenog odlaganja otpada na deponije. 

 

TRANSPORT

Prednost cilindričnog oblika bale očituje se i kod transporta otpada. Okrugla površina bale omogućuje brz i efikasan pretovar te uspješan prijevoz bez opasnosti od oštećenja folije. Manji volumen baliranog otpada i higijena bale pogodni su za ekonomičan i čist transport otpada običnim teretnim vozilima ili željeznicom.

 

OČUVANJE ENERGETSKE VRIJEDNOSTI OTPADA

Bacanjem otpada na deponij, baca se i potencijalna toplinska i električna energija koja se može proizvesti spaljivanjem otpada u termoelektrani na otpad. Ispitivanja pokazuju da otpad na deponiju u prve dvije godine izgubi i do 80% svoje energetske vrijednosti.Primjenom tehnologije baliranja, energetska vrijednost otpada ostaje nepromjenjena. Nakon umatanja u nepropusnu foliju i prekida doticaja sa zrakom, u bali se zaustavljaju svi biološki procesi razgradnje otpada. Potencijalna toplinska i električka energija otpada ostaje sačuvana sve do trenutka otvaranja bale prije SPALJIVANJA...

 

Evo, kako to izgleda u stvarnosti…

 

Varaždin, deponij baliranog smeća 4.10.2014.