Iz nacionalnih parkova
i parkova prirode u Hrvatskoj
u proteklih 15 godina uklonjeno
je preko 15 000 auto olupina
U akcijama je sudjelovalo
500 profesionalaca, 50 tvrtki
35 medijskih kuća
i 200 volontera.

Ratovi za vodu

Da ne izgleda ružno, smeće treba zatrpati - potopiti!
Da ne izgleda ružno, smeće treba zatrpati - potopiti!
Vodocrpilište Mala Mlaka kod Zagreba
Vodocrpilište Mala Mlaka kod Zagreba
Nekad je ova krava pila vodu kod Male Mlake
Nekad je ova krava pila vodu kod Male Mlake
Preskakanje smeća je  uobičajeni sport na vodocrpilištima
Preskakanje smeća je uobičajeni sport na vodocrpilištima
100.000 bala smeća kod vodocrpilišta u Varaždinu
100.000 bala smeća kod vodocrpilišta u Varaždinu

Ratovi za vodu

U svijetu se danas vodi oko 190 lokalnih ratova i sukoba s raznim povodima, iz istih razloga. Neutaživa volja za moć, dominaciju i iskorištavanje rada i života drugih ljudi. Oko toga se diže velika galama i ispredaju priče - uglavnom se laže! U svakom ratu, prva žrtva je istina (Istina). Nekad su ratovali, pobjeđivali i ginuli vitezovi. Svaka od ovih mogućnosti je bila jednako časna i samo viteška Čast je bila bitna. Ne možete to objasniti današnjim plaćenicima koji pucaju iz stanova, kriju se iza ženskih sukanja, djece i civila. Uglavnom je svejedno da li će oni pobjediti ili izgubiti, da li će preživjeti ili poginuti jer ne mogu više zamisliti šta je to – čast!

Čak ni plaćenici ne ratuju uvijek za novac , što zvuči glupo, ali oni nisu pametni. Za razliku od plaćenika, ni jedan rat ne počinje bez novaca (materijalnog bogatstava). Kralj, koji je odlučivao o svemu, nije mogao početi rat bez zlata. Zbog toga se dogovarao sa plemićima, trgovcima, lihvarima, koji bi ga u ratu izdali. Kažu: „rat nikome nije brat“ ali neke familije stoljećima zgrću bogatstva od ratova u svijetu. Svi „mirovni sporazumi“ nakon svjetskih ratova su bili samo uvod u slijedeći još veći rat.

Dok je Zemlja bila skoro prazna – ratovalo se za teritorij. I to je glupo, i nije baš istina. Danas je teško naći nenaseljena područja i niko ih neće napasti. Uz sva obećanja da će se i za njih ratovati – ipak neće. Ne, ne - neće osvajati teritorij gdje ne mogu nikome sjesti za vrat. Šta da radiš sa teritorijem u kojem sam ne želiš živjeti, niti možeš koga naseliti? Gospodari rata uvijek znaju koga žele porobiti, i kako. Ovo „kako“ je u toj „prikrivenoj igri“ promjenljiva veličina. Hladno oružje je u ratu davno napušteno. Vatreno oružje napreduje iz dana u dan i plaća se nepreglednim gomilama novaca. Ipak, nije to to... Postoji i „oružje sudnjega dana“ koje nam svaki čas može presuditi . Ali do tad, možemo porobiti ljude mas-medijima, kreditima, energijom, ucjenama – glađu i žeđu! Mnogi će reći da pretjerujem – posebno oni koji svaki dan odlaze u dućan, kupuju hranu da pežive, i plaćaju vodu za piće! Oni, potrošači, su najpametniji na svijetu – sve znaju. Znaju čak: ko, gdje i zašto ratuje na planeti, a da nikad pravog rata nisu vidjeli.

Većina mentalnih i životnih potrošača nikad nije čula za ratove za naftu; kažu – toga nema! Ne znam samo šta će reći kad im auto stane, a ni kredit nisu isplatili. Pa, dobro, možda su to negdje i čuli, samo ne mogu vjerovati. Ono što sigurno nisu čuli, to su „ratovi za vodu“?! ...Kakva glupost! E, to ne postoji! A oni dobro znaju šta postoji.

Kada su „kulturni zapadnjaci“ razorili Libiju „primitivnim“ vatrenim oružjem, zatrpali su par-sto tenkova u pjesak, razrušili nekoliko gradova i oaza, i brižno čuvali osvojena nalazišta nafte. Ono što su potpuno razorili je - vodovodni sustav!? Neposlušni pukovnik je htjeo da Libijci i Afričani piju svoju vodu, a da Saharu pretvori u plodne vrtove. I to sve bez nas?! Fanatik, osobenjak, autist – ma nemam riječi.

Zbog čega ratuju Arapi i Izraelci više od pola stoljeća? Zbog vode! A što ne može ratom – može se kupiti. Izrael danas najviše od svega plaća vodu, i ne pita za cijenu. U Lici je država Izrael nakupovala zemljišta na kojem ništa ne radi. Šta čekaju, zašto su kupovali zemlju? Ispod te zemlje su nalazišta pitke vode... Pih, jaka stvar – to svaka budala može kupiti u dućanu. Točno – budala to kupuje u dućanu, a oni čekaju svojih pet minuta.

Pretpostavimo da su Izraelci nama uvijek čudni i nekako nastrani. Prtetpostavimo da su oni glupi, a mi pametni... Ne znam kako da to pretpostavim? Ma nema veze, pretpostavit ću. Uzmimo nekog normalnog, svud prihvaćenog – uzmimo Coca-Colu! Eto nekog ko je uvijek uz nas i sve čini da budemo sretni! ... Oni su kupili sav led na Grenlandu???! ...Šta sad da kažem? ... Pa to nije... pa ne može... Ma, boli me briga!

A šta rade oni koji imaju vodu – pitku vodu! ...Ne rade ništa. Oni ni ne znaju šta imaju. Sve dok ne ožedne - a žeđ je već blizu.