Iz nacionalnih parkova
i parkova prirode u Hrvatskoj
u proteklih 15 godina uklonjeno
je preko 15 000 auto olupina
U akcijama je sudjelovalo
500 profesionalaca, 50 tvrtki
35 medijskih kuća
i 200 volontera.

Plastični galeb

Plastični galeb
Plastični galeb
Izbacivanje otpada iz grada u prirodu danas se naziva \'zbrinjavanjem otpada\'.
Izbacivanje otpada iz grada u prirodu danas se naziva 'zbrinjavanjem otpada'.
Razbacani otpad bura vraća ponovo u grad (Novi Vinodolski)
Razbacani otpad bura vraća ponovo u grad (Novi Vinodolski)
Morska obala u turističkoj Hrvatskoj.
Morska obala u turističkoj Hrvatskoj.
Ovako to izgleda u svijetu.
Ovako to izgleda u svijetu.

Plastični galeb

    Znam da ćete prigovoriti kako je naslov senzacionalistički. Galeb na slici nije skroz plastificiran, još uvijek je funkcionalan (leti), i ko zna šta stavlja u tu plastičnu vrećicu. U Hrvatskoj, uporaba plastičnih vrećica nije kažnjiva ili zabranjena. Toga još nema u europskom zakonodavstvu, nedostižnom uzoru koji svi slijepo slijedimo bez riječi. Ako Europa strogo zabrani uporabu plastičnih vrećice (zbog slabog tržišta ili profita) mi ćemo ih smjesta zabraniti, skinut ćemo tog galeba s neba i uzeti mu vrećicu jer nije on ništa pametniji od nas. No sad može slobodno letit gdje god hoće (osim u Italiju, jer su oni na svoju ruku zabranili plastične vrećice).
    Evo sad znanstvenih citata koji će vam sve pojasniti. Plastične vrećice su ekološki nezamjenljive i mogu se nadalje koristiti. Za sada je to nepoznat broj milona godišnje za Hrvatsku (58 miliona u Zagrebu, 500 milijardi u svijetu). Proizvodnja plastičnih vrećica je neograničena, cijena je prihvatljiva, uporaba je "jednostavna" (?!). Plastične vrećice u svemu nadmašuju papirne ili, ne daj bože, platnenu vrećicu pa makar je koristili i 10 godina! Problem je samo što se galeb, kao ni većina hrvatskih građana, ne zna koristiti tom najboljom od svih vrećica, zbog čega su je kreatori učinili ekološki razgradivom u posve razumnom roku. Ako galeb ne vjeruje, neka sačeka 5 godina i ona će netragom nestati (kažu isti znanstvenici).
    Sad vam je sve jasno. Znanstveni dokazi su neoborivi, kao i europsko zakonodavstvo i prosto je neshvatljivo da  među vama ima još onih koji sumnjaju!? Ne čude nas tu diletantski nastupi ambicioznih političara koji ne znaju šta su polimeri, niti razlikuju najlon, pvc, poliuretan. Čude nas oni koji zapravo ne znaju šta bi prigovorili i onda smisle da zbog plastičnih vrećica grad i okoliš i drzava i cijeli planet (!!!) - izgledaju ružno!
Uostalom pogledajte, pa recite sami...