Iz nacionalnih parkova
i parkova prirode u Hrvatskoj
u proteklih 15 godina uklonjeno
je preko 15 000 auto olupina
U akcijama je sudjelovalo
500 profesionalaca, 50 tvrtki
35 medijskih kuća
i 200 volontera.

Iz rijeke Save izvučeno desetak auto olupina_autoportal.hr

Olupina izvučena iz rijeke Save
Olupina izvučena iz rijeke Save
Jedni izvlače ribu, drugi - olupine!
Jedni izvlače ribu, drugi - olupine!
Ivan Perković, vlasnik 70-metarsskog šlepa, čisti Savu
Ivan Perković, vlasnik 70-metarsskog šlepa, čisti Savu

Zahvaljujući entuzijazmu zaljubljenika u rijeku Savu gospodina Ivana Perkovića – Belog i njegovog sina uz pomoć njihovog plovećeg 70 metarskog šlepa iščupano je iz rijeke Save kod sela Bog,10-tak auto olupina... Akcija je pripremana gotovo godinu dana, snimljene su mnoge olupine od Zagreba do Siska s lijeve i desne obale i ucrtane na kartu.

Želja je gospodina Perkovića da se jednoga dana uklone sve krntije koje plutaju koritom Save, uredi i obala, porežu vrbe, te da Sava postane plovna sve do Zagreba. Hrvati 'vole' Savu, a to se najbolje vidi iz priloženih fotografija. Kako su nam rekli ribiči koje smo sreli i pozvali na čašicu razgovora na šlep, već petu noć za redom na rub nasipa dolaze traktori i istovaruju u Savu sve i svašta. Od ostataka građevnog materijala do štednjaka, automobila i frižidera.... Ujutro se vidi učinak 'noćnog' rada. Poziv je to i komunalnim redarima i inspektorima zaštite okoliša da posjete ovo mjesto zločina.

 

http://www2.autoportal.hr/200907086351/Vijesti/Od-poeetka-ove-godine-sa-otoka-Hvara-uklonjeno-eak-500-auto-olupina/menu-id-63.html