Iz nacionalnih parkova
i parkova prirode u Hrvatskoj
u proteklih 18 godina uklonjeno
je preko 15 000 auto olupina
U akcijama je sudjelovalo
500 profesionalaca, 50 tvrtki
35 medijskih kuća
i 200 volontera.

Iz prirode uklonjeno 14000 starih automobila_vjesnik.hr

Vagon kod Meje treba ukloniti
Vagon kod Meje treba ukloniti

Ibrišević je od 2004. prešao više od 150 tisuća kilometara u ekološkom automobilu renault grand scénicu s motorom eco2 koji mu je ustupio Renault Nissan Hrvatska, glavni sponzor njegove akcije »Očistimo Hrvatsku od olupina«. Tijekom akcije uklonjeno je oko 14 tisuća automobilskih olupina, a u pomoć su mu priskakali mnogi entuzijasti i zaljubljenici u prirodu kakav je i sam. Ističe Vučnu službu Ivan Lončar i Zorana Papića koji mu priskaču u pomoć kad ih god zove.

»Hrpe olupina su u našim parkovima prirode i nacionalnim parkovima... To pokazuje kakav je naš odnos prema prirodi«, razočarano govori Ibrišević...

S obzirom na to da su Ibriševiću rekli da će lakše moći organizirati akcije uklanjanja otpada ako osnuje udrugu, jer će u tom slučaju imati veću potporu tijela državne uprave zaduženih za zaštitu okoliša, on je to i učinio, ali osnivanjem »Zelene stope« uklanjanje olupina nije postalo lakše.

Još 2007. godine, s ciljem osvještavanja građana o važnosti zaštite okoliša, poticanja državnih tijela na donošenje zakonske regulative o zbrinjavanju vozila na kraju vijeka trajanja te uklanjanja odbačenih automobilskih olupina, Renault Nissan Hrvatska je u suradnji s Romeom Ibriševićem, inicijatorom akcije »Očistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault« pokrenuo akciju koja je te iste godine proglašena za najbolji komunikacijski projekt u svijetu.

U akciji izvlačenja olupina korištena su mnoga sredstva prijevoza kako bi se uklonile olupine jer ih je većina na nepristupačnim mjestima. Tako su u pomoć pristizali helikopter Hrvatske vojske, helio-balon, riječni šleper, podmornica, vozila Unimog, konji, vatrogasno vozilo, traktor i kamioni.
 

http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=7E3BEBAD-1020-4990-816D-07BC65AE8E8C