Iz nacionalnih parkova
i parkova prirode u Hrvatskoj
u proteklih 15 godina uklonjeno
je preko 15 000 auto olupina
U akcijama je sudjelovalo
500 profesionalaca, 50 tvrtki
35 medijskih kuća
i 200 volontera.

Ivica Kostelić trenirao izvlačeći olupine auta_2010-7

Ivica Kostelić koji se na Mljetu priprema za skijaške pothvate u kondicijski trening uvrstio je i izvlačenje olupina starih fićeka, četvorki i stojadina

MLJET - Iako smo najavljivali da Romeo Ibrišević, idejni začetnik akcije “Očistimo Hrvatsku od autoolupina”, odustaje od tog projekta, akcija se ipak nastavlja, i to na Mljetu.

Kondicijski trening

Ondje je u pomoć priskočio naš skijaš Ivica Kostelić koji na Odisejevu otoku prikuplja snagu za nove skijaške pothvate. U svoj dnevni kondicijski trening, koji se sastoji od biciklizma, plivanja i trčanja, danas je uključio i izvlačenje Renaulta 4, “fićeka” i “stojadina” iz polja uz naselja u unutrašnjosti otoka.

Prije šest godina, kada je akcija pokrenuta zahvaljujući entuzijazmu nekolicine zaljubljenika u okoliš, s Mljeta je odneseno više od 300 olupina, a svake se godine naporima tvrtke Komunalno Mljet d.o.o. prikupi dodatnih 50-ak krntija te privremeno uskladišti u novom reciklažnom dvorištu odakle krenu na reciklažu.

Frano Hazdovac, direktor komunalnog poduzeća, istaknuo je da je zadaću očuvanja čistog okoliša prihvatila većina otočana.

Ljubav prema Mljetu

Novost je i to da stanovnici Mljeta te sve brojniji turisti odnedavno imaju mogućnost donošenja različitih vrsta otpada u reciklažno dvorište.

Potpora Ivice Kostelića dokaz je, hvale ga otočani, njegova otočnog mentaliteta koji je poprimio na Mljetu.

Ivičina skrb o prirodi - podbadali su ga dok je vukao olupine - dokaz je njegove tajne ljubavi koju ne skriva. Naravno, riječ je o ljubavi prema Mljetu.